sumber
Disinilah kedua orang tua hamba berasal. Sementara hamba pula dilahirkan disini. keluarga hamba merantau dari satu tempat ke satu tempat. Akhirnya hamba dibesarkan di Johor. Bila musim cuti sekolah hamba sekeluarga akan pulang ke kampung. Sementara bonda pulak akan membawa sedikit makanan sebagai bekalan makan sepanjang berada dikampung.Sementara hamba suka sangat-sangat bila dapat balik kampung. Dapat pergi ke sawah padi, main konda-kondi, main masak-masak bersama-sama sepupu hamba dan adik beradik lain.
sumber.
Kebanyakkan rumah orang-orang negeri sembilan diperbuat dari papan. kedudukannya rapat-rapat antara satu sama lain.Tapi kini rumah pusaka keluarga hamba tiada lagi... hanya tinggal kenangan dan tapak saja.Dsini juga pusara bonda bersemadi.
sumber.
Lesung kayu. lesung ini lah alat untuk menumbuk apa jua bahan unatuk masak.Dulu-dulu tidak ada blender... selalunya hamba suka menumbuk kalau musim sawah padi menuai.Buat emping.Seronok menumbuk emping... dapat makan emping. kalau bukan musim padi.. arwah bonda dan nenek akan menumbuk cili dan rempah. Semuanya buat sendiri. nak hantar ke kilang , jauh nun di Tampin. nak keluar pun susah.. terpaksa berjalan kaki untuk ke pekan rembau.
Sumber.
Sumber.
Dapur kayu pulak adalah alat untuk memasak. mana ada dapur gas. Bila kami balik kampung.. pagi-pagi lagi bila keluar mencari sayur kampung,, sambil mencari kayu api. Dikampung senang dapatkan kayu api dari ranting-ranting pokok. Arwah nenek suka kalau semua cucunya balik kampung.Penuh rak dapurnya dengan kayu api. Tapi nak hidupkan apinya bukannya senang..adakalanya mata penuh dengan abu-abu kayu.. mata masuk habuk.periuk dan cerek akan menjadi mangsa hitam legam lah...Tak perlu diputihkan. Tidak ada siapa yang sanggup untuk mengilatnya.
Sumber.
kukur kelapa lama.Dulu-dulu mana ada mesin kelapa.Kukur kelapa ini lah yang menghasilkan santan. Siapa yang tak tahu emngukur kelapa tangannya akan menjadi mangsa luka. Hamba selalu jadi mangsa tapak tangan luka. Tapi tak serik juga. SEbab tulah hamba mahir menggunakan kukur kelapa lama.kalau nak makan emping sedap.. biasanya guna kelapa muda dan parutannya kasar.Sedap dan enak sekali bila dicampurkan sekali dengan air kopi.
Sumber
batu giling ini digunakan untuk menggiling lada kering.Barang siapa yang menggiling lada tangan akan pijar. apa tidaknya...tangan akan mengaut lada dan airnya .Tapi masakan sedap.
Sumber.
Lemang.Lemang adalah makanan tradisional orang-orang negeri sembilan. Bukan senang nak buat lemang ini. Hanya orang tua-tua aje tahu buat. perlu ppunyai hati yang sabar. Bila membakrnya pun perlu sabar dan berhati-hati..Lemang yang sedap pulutnya masak petul-betul dan berlemak, jangan berkerak.
Pada hamba, lemang buatan arwah bonda memangnya sedap.
No comments:
Post a Comment