PUDING SWISS ROLL.
bahan-bahannya.
2. 250 gm gula
3. 1200 ml air
4.1 tin susu cair
5.2 tin air (sukatan dari tin susu cair)
6. 21/2 sudu teh serbuk agar-agar
1 gulung swiss roll kek
7. 1 sudu makan tepung kastard
8. 1 sudu mentega (untuk dapatkan puding itu berkilat)
CARAnya
1.Rebus agar-agar dengan air hingga larut.
2.Masukkan gula hingga hancur
3.Tapis agar-agar tadi.
4.Pelahankan api ,dan masukkan susu cair dan juga aiar tambahan ,kacau hingga rata.
5.bancuhkan serbuk agar-agar tadi dengan 1/2 cawan air dan tuangkan kedalam bancuhan agar-agar tadi.
6. Masak sehingga naik wap.Bahagikan bancuhan agar-agar tadi 2 bahagian.
7. Titikkan pewarna merah atau merah strawberry dan satu lagi ikut cita rasa sendiri.
8.Potong swiss roll tadi dan susun dalam loyang.
9.Curahkan bancuhan agar-agar perasa strawberry dan biarkan sejuk dan separuh beku.
10.Sebahagian bancuhan agar-agar tadi di tuangkan keatas puding (lapisan pertama) tetapi sebelum dituang hendaklah dicakar-cakar lapisan pertama tadi dengan garfu.supaya lapisan kedua nanti melekat.
11.simpan didalam peti sejuk.Bolih potong.
SEDAP DIMAKAN DIKALA PETANG.
bancuhan ini dapat 2 loyang yang sederhana.
Mari saya ceritakan disebalik saya membuat puding ini.Pada mulanya saya buat dadih , dadih tu saya buat untuk jualan.SEronok membuat dadih.Apa tidaknya dapat duit poket dari jualan dadih ini.Dulu saya jual 50 sen sebekas.Tapi memandangkan harganya terpaksa naik,atas sebab-sebab harga barang-barang naik dadih saya ni kurang mendapat sambuat.Maka ianya menjadi tempias kepada bisnes masakan saya,akhirnya saya beralih kepada pembuatan puding,kek, biskut dan juga baju kurung.
Kebanyakan resepi puding ini saya kongsi resepi dari rakan-rakan facebook saya.dan kadang-kadang saya olah sendiri dari resepi dadih saya.Alhamdulliah jualan puding saya mendapat sambutan.
Kegemaran dan hobi dalam pembuatan masakan begitu sebati dengan diri ku.Aku but pun masa aku dalam cuti dan masa lapang saja.
Kadang-kadang suami ku ambil order dari pejabatnya bila pejabat suami mengadakan meeting dan juga makan-makan minum petang.Ok cuku disini dulu.
No comments:
Post a Comment